Hitra smetanova torta z jagodami – brez peke

Ali naj rečem kar “Panna Cotta malo drugače”? Že lep čas nisem pripravila nobene sladice, zato sem si prejšnji dan zaželela malo sladkega ustvarjanja. Po skoraj enem mesecu bolniške mi je namreč že kar malo dolgčas :-/

Idejo za torto sem dobila iz kombinacije različnih sladic, ki sem jih do sedaj pripravljala. Iz panna cotte, ki predstavlja osnovo te torte, tortno podlago iz klasične piškotne podlage, za popestritev pa sem dodala še jagode.

Tale torta je enostavna za pripravo, ne vzame veliko časa, le vmes je treba malo počakati. Kar pa se – jasno, izplača ;-).

Sestavine

  • 300g čokoladnih politank
  • 70g masla
  • 1 liter Alpske smetane
  • 100g sladkorja
  •  2 vrečice želatine v prahu
  • 500g jagod

Priprava

1.Tortna podlaga

Politanke temeljito zdrobi, maslo pa segrej. Z nekaj odvzetega masla nato premaži dno tortnega pekača, večino pa zlij k zdrobljenim politankam in dobro premešaj.  To maso nato enakomerno porazdeli po dnu pekača in jo kar dobro poteptaj, da bo dobro zbita. Pekač zatem postavi v hladilnik

2.Osnovna smetanova plast (pripravljena po principu panna cotte)

1,5, vrečice zmešaj z nekaj žlicami vode, da nabrekne (kot je napisano na embalaži). Polovičko ene želatine prihrani za kasneje. Medtem segrej liter Alpske smetane zmešane s 100g sladkorja. Segrevaj približno 5 minut – sladkor se mora popolnoma raztopiti, a naj ne zavre preveč. Posodo nato odstavi in v smetano zamešaj nabreklo želatino. Dobro mešaj, da se tudi ta, prav tako, kot sladkor, popolnoma raztopi. Nato smetano vlij v tortni pekač, na tortno podlago iz politank. Vse skupaj spet dobro ohladi.

3. Jagodni nadev

Ko je prejšnja plast ohlajena, lahko pripraviš jagodni nadev. Pol vrečice želatine, ki ti je ostala od prej spet namoči v vodi, da nabrekne. Medtem dobro zmiksaj jagode. Jaz jim sladkorja nisem dodajala, saj so bile same po sebi dovolj sladke, če pa želiš, ga lahko še malo dodaš. Želatino nato segrej, da se raztopi (kot je napisano na navodilih). Nato jo dodaj k jagodam in dobro premešaj. Nazadnje vse skupaj nežno in enakomerno vlij v tortni pekač – čez smetanovo plast. Nadev bo prišel kašast in gost, toliko, da se ne razlije, a ne popolnoma strjen in želejast.

torta jagodna priprava

Torto ohladi, oziroma pusti stati čez noč v hladilniku. Ziher je ziher 😉

smetanova torta z jagodami

Preden postrežeš lahko tortico še malo okrasiš, ali pa dodaš kakšno svežo jagodo. Pa dober tek 🙂

Recept
recipe image
Ime recepta
Hitra smetanova torta z jagodami – brez peke
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Celoten čas
Povprečna ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+