Ingver po napornem decembru

Ne bom rekla, da me nikoli ni mučila radovednost, da bi poskusila superhrano, kot so goji jagode ali kaj podobnega. Vendar sem na koncu zmeraj prišla do sklepa, da to ni potrebno, saj lahko v jutranji musli stresem nekaj rozin, brusnic ali pa na koščke narezanih sliv. Danes pa bo beseda tekla o ingverju.

Je že res, da ingver originalno izvira iz Kitajske in Indije. Vendar je pri nas že dolgo prisoten, saj velja za zelo staro začimbo. Brez težav pa ga lahko posadiš doma v lončku. Tekom zime je za marsikoga nepogrešljiv spremljevalec. Tudi po mojem mnenju si ingver definitivno zasluži naslov super hrane.

ginger

..zakaj je tako in zakaj je pozimi še posebej nepogrešljiv?

  • Ko zboliš ti bo pomagal zbijati vročino.
  • Po svojih najboljših močeh se bo boril, da bo preprečil širjenje bakterij in vnetje v tvojem grlu. Zato posezi po njem kadar te bo pestil kašelj (tudi preventiva ne škodi).
  • Je antioksidant.
  • Poln je rudnin in vitaminov.
  • Znižuje holesterol v krvi.
  • Razstruplja jetra.
  • Pomagal, ti bo, kadar boš občutil/a slabost v želodcu. Pa tudi pri drugih želodčnih težavah, kot so zgaga in težave s prebavo.
  • Izboljša krvni obtok (lajša težave pri krčnih žilah).
  • Pomaga pri hujšanju.
  • Res je vsestranski – uporablja se tudi v kozmetične namene.

Če še  nisi našel/našla vzroka pri katerem bi ti lahko ingver koristil, si verjetno najbolj zdrava oseba na svetu. Čestitke 🙂 (malo sarkazma mora bit).

Kako ga uživam jaz?

Ingver je še posebej nepogrešljiv, kot osnovna sestavina ali pa le kot dodatek k čaju – tako, da ga lahko le narežeš na koščke in potopimo v že pripravljen čaj. Pri tem lahko uporabimo posušenega ali svežega. Nič narobe ne bo, če ga, ko čaj spijemo, kar pojemo.

Še posebej se mi dopade kandiran ingver. Pekoč okus ingverja me ne moti, saj sem velika ljubiteljica pikantne hrane. Kandiran ingver je mogoče kupiti, lahko pa se ga pripravi na enak način, kot drugo kandirano sadje. Poje se ga samostojno.

 

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+