Kam so šli vsi pirhi

S pirhi je konec. Jaz sem zadnja dva zaužila proti koncu prejšnjega tedna. Pojedla sem toliko jajc, kot jih pojem v celem letu – da ne bo pomote. Nisem jih pojedla tako veliko. Hočem povedati, da jih drugače zelo malokrat jem. Pirhi pa se mi zaradi pisanih lupin, nekako zdijo veliko bolj privlačni za pojest, kot običajna jajca.

Najlepši pirhi

Ugotovila sem..

da jih pojem premalo. Po jajcih drugače skoraj nikol ne posežem. Čeprav jih imam rada (na vse načine: omlete, umešana, trdo kuhana,..)  . Preprosto se iz nekega čudnega razloga na njih nikoli ne spomnim. Eden od vzrokov, zakaj je tako, je verjetno ta, da je moj oče na jajca alergičen in že od nekdaj doma pripravljamo zelo malo jajčnih jedi.

Nekoč so trdili..

da jajca niso najbolj zdrava ter da so v veliki meri odgovorna za previsoko raven holesterola. Danes pa velja ravno obratno. Prav spodbujajo k temu, da bi jih morali pojesti več. Konec koncev so na mojih zadnjih krvnih preiskavah ugotovili, da imam premalo obeh holesterolov! To pa je NENAVADNO, kajne? Tako, da tudi, če staro prepričanje o jajcih velja.. meni kakšno jajce več, verjetno ne bo povzročilo veliko škode.

Sploh pa je tako, da hrano moramo kombinirati. Tudi če bi uživali samo zelenjavo ne bi mogli biti zdravi, saj nebi zaužili različnih hranilnih snovi ter vitaminov in mineralov. Zelenjavo bi še posebej morali uživati zraven težkih in mastnih jedi, da bi ta nekoliko pospešila prebavo. ZAKAJ PA MISLITE, da se velikonočne dobrote jedo v kombinaciji s hrenom. Tudi ocvrt zrezek se namreč z limono pokaplja zato, da se razgradijo maščobe od “poplave” olja v kateri smo cvrli..

Za lepe nohte in lase

Jajca vsebujejo snovi, ki izboljšujejo nohte in lase. Ravno zato sem se jaz odločila, da bom odslej pozorna ter da jih bom jedla vsaj 2x do 3x na teden.

Modna manikuraMoji nohti so namreč zelo krhki in mehki, zaradi česar se tudi stalno cepijo. Lase pa imam tanke. Kar je po mojem mnenju že samo po sebi odraz tega, da mi očitno manjka nekega vitamina ali minerala.. Ste že slišali, da bi morali POSLUŠATI SVOJE TELO, in mu dati kar potrebuje.

Pri vsaki hrani – tudi tisti zdravi pa je seveda potrebno imeti mero. Tudi arašidi so zdravi, pa jih zato še ne pojemo cele kile, ampak le pest. Vsaj tako naj bi bilo prav.. Sem pa prepričana, da vsak od nas kdaj zna pretiravat.

Zdrav obrok

Ideja za zdrav obrok

Da se še malo vrnem k jajčkom. Jaz jih zdaj izredno rada konzumiram zjutraj. Tudi, če pojem samo eno trdo kuhano jajčko me ta do malice zadostno nasiti. Do takrat nisem že čisto prestradana. Sploh pa jo lahko skuhaš že zvečer in se zjutraj z njo ne zamudiš prav dosti.

Nekateri članki in raziskave celo trdijo, da jajca pomagajo pri hujšanju. Meni je tudi super, če jo dodam na zeleno solato 😊

To pa še ni vse. O jajcih bi lahko napisala celo knjigo. Če boš še malo pogooglala, boš ugotovila, da so zares čudežno živilo, ki naj bi odlično vplivalo tudi na psihično počutje ❣️

Še dobro, da si lahko celo leto pripravljamo jajčka, kljub temu, da smo pirhe že pojedli🤭

 

 

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+