Oslabljen imunski sistem

Redko kdaj dobim vročino in zbolim za dlje časa. Ponavadi se me lotijo le blagi prehladi. A letošnja zima je naravnost grozna, saj že dva meseca zapored boleham. Sprašujem se, kaj je pri meni povzročilo tako oslabljen imunski sistem ter kaj ga povzroča nasploh.

Začelo se je že konec novembra

Čutim totalno pomanjkanje energije. Morda v zadnjem času tudi zato, ker sem precej pod stresom, saj sem se proti koncu prejšnjega leta po štirih letih razšla s fantom. In seveda potem sledi nejevolja, skrbi, tesnoba in podobno..

In tako so najprej nastopile težave z levim ušesom, ki kar niso in niso hotele pojenjati, dokler nisem bila po nekaj tednih deležna pomoči specialista. Uho se je potem končno pozdravilo. A, zatem je kmalu sledilo slabo počutje in ponovno povišana telesna temperatura. Pri trm slednjem problemu se zdravniške pomoči nisem lotila. Skušala sem si pomagati sama in počakala, da mine.

angina

Ta teden sem po treh tednih kolektivnega dopusta spet začela hoditi v službo. A ne za dolgo. Že drugi delavni dan sem delovno mesto zapustila prezgodaj, saj se je počutje zaradi bolečin v grlu in desnem ušesu zelo zelo poslabšalo. In spet sem na antibiotikih ter bolniški. Tokrat me je doletela angina, ki se je pojavila ob začetku hude menstruacije

Ob slabem počutju trenutno nimam volje za nič kaj dosti. Vseeno pa napišem kakšen blog, saj to še vedno lahko naredim iz postelje. Pogledam kakšen film več, kot običajno in počivam z mojo psičko, kar imam najraje <3 A včasih mi noče posoditi niti ene od petih blazin, ki si jih je že zdavnaj prisvojila 🙂

prebolevanje angine

Kaj na oslabljen imunski sistem vplivajo drugi dejavniki?

Včasih je dobro vedeti, kaj povzroči tak padec. Da bomo znali čim bolje razumeti svoje telo in se nevšečnostim izogniti. Imunski sistem lahko zamaje naslednje:

  • Izčrpanost: sem pa tja smo zaradi današnjega tempa močno preobremenjeni. Si ti tudi taka, da kar misliš, da moraš postoriti vse in to čisto vsak dan. Potem pa za povrh primanjkuje še spanca, ker nam različne obveznosti in aktivnosti onemogočajo, da bi prej šle v posteljo. No, včasih je treba poslušati svoje telo in si ob pomanjkanju energije privoščiti tudi popoldanski počitek ter kakšno aktivnost izpustiti. Kajti, če se bo utrujenost na dolgi rok vlekla iz dneva v dan se bo to na koncu pokazalo le v negativni smeri.
  • Stres: psihično počutje lahko vpliva tudi na fizično. Kadar se psihično ne počutimo dobro, torej, če nas za dlje časa kaj spravi v slabo voljo ali pa če smo veliko pod stresom nam to lahko pobere precej energije. S padcem energije na tak način pa oslabi tudi naša odpornost na zunanje dejavnike, kot so na primer viroze.
  • Nezadostno prebolevanje bolezni: Se tudi tebi zgodi, da se ob slabšem počutju in ob nekaj povišane telesne temperature, kar ne želiš odpraviti k zdravniku? Češ, saj bo mimo. Ne priporočam takega ravnanja, saj te lahko kasneje, če prejšnjega prehlada ne preboliš dokončno, z dovolj počitka in ukrepanja, doleti še huje, .
  • Slaba prehrana: Tudi prehrana vpliva na delovanje telesa in s tem tudi na imuski sistem. Pomembno je, da zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov, ki se najpogosteje nahajajo v čim manj predelani hrani. Vnesemo pa jih lahko tudi s pomočjo prehranskih dodatkov. Pomembno je tudi, da uživamo dovolj sadja in zelenjave (če se da svežega) ter popijemo dovolj tekočine, da sproti svoje telo razstrupljamo.

Pazi nase tole zimo, okrog mene je vedno nekdo bolan. Tudi vremensko nihanje ne prizanese pri širjenju viroz. Zato je pomembno, da svoje telo okrepiš še preden ga prizadene bolezen.

 

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+