Napredujem..Iz prejšnje nezdrave čokoladne sladice sem namreč napredovala v »polzdravo«. OVSENI kukiji (beri s poudarkom na »ovseni«). Si lahko misliš?
v današnji dan sem zakorakala takole 🙂
In končno..Recept za 32 kukijev. Zakaj toliko? Ker se bliža radodarni čas obdarovanj. In zato ti ukazujem, da svoje slaščice deliš z bližnjimi 🙂
Potrebuješ:
- 100g mehkih ovsenih kosmičev
- 125g moke
- 120g masla
- 1 jajce
- 1 žlico mleka
- vanilijev sladkor (po želji)
- Približno polovico čajne žličke pecilnega praška
- 120g sladkorja (ali ustreznega nadomestnega sladila)
- 30g sesekljanih lešnikov (ali drugih oreščkov – lahko tudi mešano)
- 250g temne čokolade sesekljane na koščke
- 100g bele ali mlečne Milke sesekljane na koščke
- Da boš v polni pripravljenosti za peko, najprej vzemi maslo iz hladilnika, da ne bo tako trdo in sesekljaj temno čokolado ter Milko na koščke – to je najbolj težaven korak v tem receptu, vse ostalo je namreč sila enostavno 🙂
- Pečico lahko kar prižgeš in jo segreješ na 180 stopinj.
- V skledi najprej dobro premešaj maslo in sladkor. Da boš to lahko storil/a čimbolj natančno, ti priporočam, da mešaš kar z metlico za stepanje. V to maso, eno za drugo dodaj naslednje sestavine: jajce, žlico mleka, ovsene kosmiče, vanilijev sladkor in pecilni prašek. Za vsako dodano sestavino znova dobro premešaj. Na koncu dodaj še koščke čokolade.
- Pripravi dva pekača in ju obloži s peki papirjem. Pripravljeno maso med dlanmi razvaljaj v kroglice, malo večje od Rafaelovih, ter jih z dovolj razmika položi na pekač (na vsak pekač gre 16 kroglic). Nato vsako kroglico še malo splošči z žlico (ne preveč, saj se bodo piškoti že sami od sebe nekoliko posedli).
- Peči 15-20min, toliko da postanejo zlato-rjavo obarvani. Poskrbi, da bodo kukiji po peki dobro ohlajeni, da se bodo strdili in postali nežno hrustljavi 🙂
Prijetno peko in sladkanje ti želim!