Imaš kdaj pretiran občutek krivde?

Si se že kdaj kar od enkrat počutila, kot, da si kriva za vse? Čeprav si iz štarta vedela, da ni tako? Pretiran občutek krivde lahko privede tudi do nenehnega zadovoljevanja in ugajanja tujim potrebam, čeprav si tega v resnici ne želiš. Vse to pa pomeni stanje ujetosti, kjer ne moreš biti srečen.

Pretiran občutek krivde

Verjemi mi

Če si do zdaj verjela, da si dobra oseba.. Potem pač ne moreš kar naenkrat biti kriva za vse težave, ki se dogajajo okrog tebe! Ne moreš.

Dve možnosti sta. Ali si si tako ideologijo v neodločno bučo vbila sama ali pa ti je pri tem pomagal nekdo drug, ki ne zna priznati svojih krivd.

Tisto nihanje kriva sem, ne nisem, sem, ne nisem.. Je samo eno brezvezno stresiranje nad samim sabo. Človek ja dobro ve, kdaj je v celoti nečesa kriv.

Vem, je pa tak občutek obupen. Težko se ga je znebiti. Včasih samo še narašča in narašča. Ko padeš v tako fazo zna biti zelo neprijetno. Včasih je potrebno veliko časa, da najdeš pot ven.

Osebna rast

Kako se lahko znebiš takih občutkov?

Odkrit pogovor

Govori še s kom drugim o tem, saj si v takih momentih lahko močno zmedena in prestrašena. Čeprav je včasih še tako težko. Pomembno je, da se odkrito pogovoriš in podrobno opišeš situacije ter zakaj imaš občutek krivde. Če ti bodo vsi drugi zatrjevali nasprotno, kot si sama ali tista ena oseba-potem imajo najbrž oni prav.

Beri

Preberi kakšno dobro knjigo o duhovni rasti ter iskanju samega sebe.

Branje in osebna rast

Dober medsebojni odnos

Odkrito se pogovori s tistimi, ki krivdo valijo nate. Če se kljub temu, da jim daješ to možnost ne želijo pogovoriti ali pa ne najdejo nobenih odgovorov nazaj.. Potem veš, koliko je ura.

Sprosti se

Pomiri se. Posvečaj se svoji duhovni rasti. Preživljaj čas v naravi. Ko boš dosegla določen nivo bo te težave s samo seboj lažje prebroditi, kot si misliš. Zato ne razmišljaj preveč vnaprej in se ne obremenjuj po nepotrebnem. Niti za nazaj.

Občutek krivde

Znebi se

Ko se ti zadeve razjasnijo in ko se boš znala postaviti zase, se boš morala vsega tega negativizma znebiti. Tu govorim o osebah, morda celo o predmetih in o lastnih negativnih mislih.

Vabljena k prebiranju podobnih vsebin:

 

 

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+