Sočna in sladka: pečena jabolka s karamelo

Pečena jabolka bodo tebi in tvojim bližnjim polepšala zimske hladne dni. Nasploh pa pozimi mora vsaj nekajkrat iz pečice zadišati po jabolkih. Že sam vonj po njih med peko bo pričaral topel in prijeten ambient.

Sestavine:

  • Alpska smetana (500ml)
  • sladkor (približno 250g)
  • cimet
  • klinčki
  • jabolka (koliko jih boš pripravil/a naj bo tvoja izbira)

PRIPRAVA KARAMELE

Sladkor nasuj v kozico in ga segrevaj toliko časa dokler se dobro ne stopi in zatem karamelizira (porjavi). Pri tem stalno mešaj, saj se hitro zažge. Karamela iz zažganega sladkorja pa ne bo uporabna.

Nato v kozico, h karameliziranemu sladkorju dodaj še smetano. Kuhaj še kakšnih 15 minut in vmes mešj. Nato počakaj, da se malo ohladi.

Verjetno ne boš porabil/a vse karamele (razen, če imaš namen speči toliko več jabolk). A moja navada je taka, da je vedno pripravim več. Preostanek nato ohladim in ga kasneje prelijem v steklen kozarec. Dobro zaprta karamela bi morala v hladilniku zdržati vsaj dober teden. Kasneje jo porabimo, kot dodatek k palačinkam. Odlična pa je tudi z vanilijevim pudingom.

 

NADEVAJ JABOLKA

Jabolka izdolbi – pa ne preveč, da ne bodo puščala. V nastalo luknjo vlij karamelo. Ne čisto do vrha, saj karamela med peko ponovno zavre, a tudi, če gre malo čez – ni nič hudega. Preden jih daš peči pa jih posuj še s cimetom, ne pozabi pa dodati še kakšnega klinčka. Postavi jih na pekač in peci 30-35 minut na 180 stopinjah.

Preden jih postrežeš jih še malo ohladi, da se bo karamela zgostila. Tako ali tako ostanejo vroča kar dolgo časa. In potem se lahko pričneš sladkati 🙂 dober tek!

pecena jabolka

Pozor: za pripravo karamele moraš nujno uporabiti kakovostno smetano živalskega izvora, če ne se ta ne bo zgostila. Najbolje, da uporabiš kar klasično Alpsko smetano. Sama sem namreč že poskusila z uporabo druge smetane (prav tako živalskega izvora), a je karamela ostala popolnoma tekoča.

 

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+