Ko mraz potrka na vrata – suha koža pozimi

V zadnjih letih nenadna sprememba temperatur ne pomeni nič novega. V jesenskih in pomladnih dneh skorajda ne moramo več uživati. Zima se iz tedna v teden spremeni v poletje. Poletje pa izgine ob nenadnem padcu temperatur, ki se lahko v kakšnem tednu zmanjšajo tudi za 20 stopinj celzija, kar pa je šok tudi za tvojo kožo.

Jaz navadno v prvih hladnejših dneh začnem čutiti srbečico po telesu, da ne govorim o neprijetnem »pikajočem« občutku, ko se zvečer uležem v posteljo.  Koža se začne kar naenkrat prekomerno sušiti, saj ne more slediti takim nenadnim spremembam. In zato predvsem ob takih šokantnih prehodih potrebuje večjo nego in skrb. V spodnjih točkah ti bom predstavila rešitve, katerih se ob takih temperaturnih spremembah redno držim sama.

Oblačila

pleten pulover

Tudi določeni materiali- še posebej sintetika in volna, lahko razdražijo tvojo kožo. Pozimi se težko odrečem pletenim debelim puloverjem, ki zagotavljajo prijetno toplino, zato pod njih oblečem bombažno oprijeto majico z dolgimi rokavi.

Mila in Deodoranti

(Vsaj) v obdobjih, ko je tvoja koža suha bo najboljše zate, da uporabljaš čim bolj naravna in hipoalergena mila, ki ne vsebujejo parabenov in alkoholov (enako velja za deodorante). Sama si take priskrbim kar v lekarni – in zame, kot že rečeno, ker sem zelo nagnjena s suhi koži ta mila občutno pripomorejo.

Piling

Ker se koža suši nastajajo odmrle celice, ki se ne morejo ponovno regenerirati, zato jih je potrebno odstraniti, da koža ne bo luskava. V specializiranih prodajalnah lahko kupiš tudi mila in losjone, ki vsebujejo drobna zrnca, sladkorne pilinge,.. Jaz si piling najraje pripravim sama, in sicer s sladkorjem, tako, da potrebno količino le-tega vmešam k priljubljenemu tekočemu milu. Včasih uporabim tudi sol, vendar le poleti, saj ta lahko še dodatno izsuši ali razdraži kožo, njena prednost pa je ta, da ima dezinfekcijski učinek. Pilinga se seveda lotim v kopalnici pod tušem, z mešanico dobro zmasiram kožo s krožnimi gibi v izmeničnih straneh, nato pa ga temeljito sperem – in to je to! Po pilingu je koža že takoj občutno bolj mehka in gladka.

Masažna gobica ali Rokavica

Za gladko kožo lahko namesto pilingov uporabiš tudi gobice ali masažne rokavice, ki so namenjene odstranjevanju odmrle kože. Jaz osebno sem velik pristaš sisalove rokavice, saj po mojih izkušnjah daleč najbolje odstrani odmrlo kožo, učinkovita pa je tudi v boju vraščenim dlakam. Prva uporaba je bila zame (ker imam občutljivo kožo) nekoliko boleča in neprijetna, kasneje pa se je rokavica malo zmehčala, jaz pa sem se je privadila s čimer je uporaba postala zelo prijetna. Najboljše pa je, da jo lahko operem kar v pralnem stroju. Pri gobicah in rokavicah moraš namreč paziti, da jih redno menjaš ali temeljito očistiš ter osušiš po uporabi, če ne, lahko postanejo pravo gojišče bakterij.

Losjoni in Olja 

 olje za suho kozo                                                                                                                            

Po vsakem tuširanju se namaži z losjonom ali oljem. Sama imam rajši losjone, ker se bolje in hitreje vpijejo. Olje pa uporabim za bolj vetrovno vreme, kot zaščito. Olja si vtiraj v kožo, ko je ta še rahlo mokra, saj se skupaj z vodo le-ta lažje vpijejo in tako tudi boljše funkcionirajo.

 

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+