Ko ti menstruacija pokvari pol meseca

Slišala sem že veliko punc, ki so tarnale od težav, ki jih imajo z menstruacijo. Na primer s tem, da je neredna ali je sploh nimajo, da je močna ali pa recimo, da so krči nevzdržni. Tudi sama imam leto za letom zmeraj hujše težave.

Komaj čakam, da jo dobim

Letos me je že presenetila.. in to na prvi januar. Jp, prav prvega, ko me sploh še ni bilo doma od silvestrovanja. Hvala bogu sem sabo imela nekaj tampončkov, ker sem jo pričakovala. Krči pa so bili tako neznosni, da čisto zares nisem vedela, če bom zmogla tistih 10 minut hoje do doma. Še oklevala sem in čakala, če bo le kaj bolje ali pa če me bo kdo prišel iskat, pa ni bilo nič od tega. Krči so bili pa čedalje bolj neznosni, a ni mi ostalo drugega, kot, da se počasi odpravim. In bilo je res težkoooo.

 

težave med menstruacijo

Ko sem prišla domov sem končno prišla do tablete, ki nekoliko je pomagala, a vseeno so bolečine ostale zelo hude. Mučila sem se celo sredo.

A to ni najhuje

Še bolj neznosni so moji PMS-ji. Zato vedno že komaj čakam, da jo dobim. Moj PMS se ponavadi začne že kakšna dva tedna prej z naslednjimi simptomi:

 • Najprej se pojavi želja po sladkem in slanem. To je normalno. A ne že dva tedna prej.
 • Sledijo bolečine v mišicah ter sklepih – tistih, ki jih med vadbo najbolj izpostavljam. Seznanila sem se že z otečeno mišico na ramenu. Čedalje večkrat s šepanjem zaradi groznih bolečin v kolenu.
 • Pojavi se kakšen res grozen mozolj. Ponavadi na področju ramen
 • Tako, kot fizično, se tudi psihično počutim katastrofalno. Kot, da vsak mesec doživim eno malo, zmedeno depresijo
 • Daje me obupna napihnjenost in še hujše zatekanje ter bolečine v nogah. Te mi zatekajo že tako ali tako zaradi ožilja, ampak v teh dneh mnogo huje. Cela se počutim zatečena in zabuhla.
 • Običajno se že kakšen teden prej pojavijo precej intenzivni menstrualni krči, ki nastopijo v nekakšnih intervalih (najhuje je zjutraj)
 • Moja raven energije in odpornost popolnoma padeta. Tokrat sem bila dva dni popolnoma “zanič”. In že imam precej vneto grlo. Zjutraj, ko vstanem komajda lahko požiram. Že pred začetkom menstruacije pa se ponavadi pojavijo nekakšni prehladi s kihajem, stalnim smrkanjem in precej občutljivimi očmi, zaradi česar včasih izgledam, kot, da bi se cel dan jokala ali pa, kot, da bi bila okajena.
 • Večkrat se v teh dneh seznanim tudi s povišano telesno temperaturo.

In kočno, ti simptomi začnejo po treh ali štirih dneh po tem, ko dobim menstruacijo, izginjati. Spet lahko oblečem kar želim. Imam potem kar občutek, kot, da je vse na meni ohlapno. Energija se počasi povrne. Utrujen izgled kože na obrazu in podočnjaki pa začnejo izginjati.

Najbrž bom naslednjič na ginekološkem pregledu te težave malo bolj resno omenila. A se bojim, da bi mi bila predpisana zdravila, zaradi katerih bi nastopile kakšne druge težave. Ali pa rast kilogramov. Se katera od vas punc srečuje s takimi, oziroma podobnimi težavami? Če bi katera imela kakšen nasvet, kako si pomagati na čimbolj naraven način, bi bila res vesela.

4 komentarji

 1. Tina Černe 12/02/2020
  • Žabica 05/05/2020
 2. Naty 11/11/2021
  • Žabica 08/01/2022

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+