Naredi nekaj zase: Zdravilni učinki in peka kostanja

Po gobji maniji se je že začela bogata sezona kostanja. Debeli kostanji ležijo vsepovsod, tako, da boš zlahka napolnila »taveliko« merico (sama sem si jo že zagotovila), zraven pa morebiti ugledaš še kakšnega jurčka, ki še niso čisto pošli. Praznih rok sigurno ne prideš domov. Le rokavic ne pozabi, saj se lahko s kostanjevim ježkom precej zbodeš! Da pa bo uživanje kostanja še slajše sem preverila kateri so njegovi zdravilni učinki :

  • Kostanj je bogat vira vitaminov, še posebej vitamina in B
  • Ima nekaj maščob, vendar tistih, katerih se ti ni treba bati. Konec koncev znižuje holesterol v krvi.
  • Poln je beljakovin in zdravih ogljikovih hidratov, zato te bo nasitil in ti zagotovil dobršno mero energije.
  • Vsebuje folate, ki so dobri za nosečnice
  • Ne razočara niti z vsebnostjo mineralov – železa, mangana, kalcija, fosforja in cinka
  • Sploh nima toliko kalorij. Kuhan jih ima še manj kot pečen.
  • Je brezglutensko živilo.
  • Dober je za tvoje srce (zaradi kislin, ki jih vsebuje ter kalija), želodecledvica in sečila, saj odvaja vodo ter deluje protivnetno.

nabiranje kostanja

Zdaj pa le pograbi največjo košaro, kar jih imaš. Skoči v najbližji gozd in naredi nekaj za svoje zdravje in dušo. Najslabše kar se ti lahko zgodi pri nabiranju in lupljenju kostanja je samo to, da uničiš pravkar narejeno manikuro (kot jaz) ter, da te bodo naslednji dan zaradi velikega števila počepov med pobiranjem bolele stegenske mišice.

Še nekaj nasvetov:

Kot verjetno že veš, lahko kostanj uživaš pečen ali skuhan. Jaz ga najrajši spečem – kar v pečici, pa še olupi se tako lahko. Najprej ga po enkrat zarežem na vsaki strani, ga položim na pekač in pečem približno 30 minut. Paziti moraš le, da ga dodobra navlažiš z vodo. Lahko ga poškropiš na vsake toliko med peko ali pa ga predhodno namočiš. Če tega ne boš storila bo lupinica verjetno presuha zato  se bo ta med lupljenjem drobil. Ker je kostanj težje prebavljiv ga je priporočljivo uživati skupaj z moštom, ki prebavo spodbudi. Zame je to TOP kombinacija.

kostanj iz pecice

Posodo zavij v folijo, da bo ostal topel čim dlje

Če nabereš več kostanja, kot ga premoreš v tistem tednu pojesti, ga ne zavrzi. Enostavno ga daj v zamrzovalnik. Kadarkoli si zaželiš ga lahko spečeš ali skuhaš, ne, da bi ga pred tem morala odtajati. In zato, ker je bil zmrznjen, ne bo nič slabšega okusa.

Kostanj lahko porabiš tudi za pripravo raznovrstnih jedi. Meni je še posebej všeč kostanjev pire pripravljen na sladek način. Kostanj skuhaš, olupiš, pretlačiš in zmešaš s sladko smetano. Po želji lahko dodaš sladkor, suho sadje, rum ali zdrobljeno čokolado,..

Če veš za kakšen dober recept s kostanjem, bom vesela, če mi ga posreduješ. Po tvoji želji pa ga tudi objavim.

Leave a Reply

Ko napišem naslednji prispevek se slišiva po e-mailuSPREMLJAJ ME
+